Eindexamenreis

T5

Eindexamenklas T5 wilde heel graag net als bij een reguliere school op eindexamenreis. Met een klas vol jongeren met beperkingen was dit niet zomaar gedaan. Gelukkig konden wij een touringcar regelen waarmee ze een hele week door Berlijn konden reizen.

Eindexamenklassen van regulier onderwijs gaan vaak op schoolreis. Wij van T5 van het Breda College, een school voor jongeren met een beperking, wilden dat ook graag!

We hadden al een mooi vakantiehuisje gevonden net buiten Berlijn, maar toen ontdekten we dat het vervoer ernaartoe met 3 rolstoelen superlastig werd! Ons oorspronkelijke plan om met de trein te gaan, bleek niet te doen aangezien we met overstappen zaten én we in Berlijn zelf steeds 24 uur van tevoren zouden moeten bellen naar het ov-bedrijf aldaar, zodat er dan een rolstoelbus zou rijden. Dit is natuurlijk super onhandig, omdat we dan een hele strakke tijdsplanning moesten hebben: hoe laat we overal heen wilden en hoe laat weer terug, en dit is natuurlijk niet fijn en ontspannen op reis gaan.
Alternatief was aangewezen te zijn op aangepast vervoer mét chauffeur, maar dat zat niet in ons budget. Via crowdfunding op Facebook wilden we het geld bij elkaar zien te krijgen.

Tot onze grote verrassing reageerde de Femke foundation al supersnel, zij wilden graag onze situatie bekijken en kijken of hiervan een wens gemaakt kon worden. Toen Nellie Lodders telefonisch vertelde dat onze reis gewoon door kon gaan, waren we dan ook superblij! De Femke foundation ging de bus met chauffeur, voor de gehele week financieren!

Op 18 april 2016 was het dan eindelijk zo ver: we gingen naar Berlijn! De bus, een grote touringcar bus, was superfijn en de chauffeur erg aardig. Je kunt veel regelen, maar niet de files wegtoveren. Na een hele dag kwamen we pas ’s-svonds in ons huisje. Een huisje dat van alle gemakken voorzien was. Snel het thuisfront gebeld om te laten weten dat we veilig en wel waren aangekomen.

We hebben die week in Berlijn ontzettend veel gezien: Branderburger Tor, ‘Unter den Linden’, Reichstag, Checkpoint Charlie, Mauerpark, Berlijnse muur, Schönhauser Allee en zelfs de Berlin Zoo.

De week vloog voorbij en voor we het wisten gingen we al weer naar huis. Maar voordat de terugreis begon hebben we nog even Schloss Charlottenburg bezocht. Tijdens de terugreis hebben we film gekeken en spelletjes in de bus gedaan

Dankzij de Femke foundation hebben wij een onvergetelijke en geweldige week in Berlijn mogen ervaren, die zonder hun hulp helemaal niet door had kunnen gaan. We vinden het ook superfijn dat we, ondanks dat het wat ingewikkelder was vanwege onze ziektes, we in dit opzicht niet ‘anders’ waren maar ook zo’n gave schoolreis meegemaakt hadden! Dit pakt niemand ons meer af en we genieten nog steeds na met alle leuke foto’s die aldaar gemaakt zijn.

Groetjes,
Christel, Lisanne, Luc, Damian, Joost, Eva, Giovanni, meneer Nico, juf Ineke en juf Noëlle

Van deze wensen werden wij ook heel erg blij!

Verwendag met gala

Op de dag van haar eindexamen feest werd Anne geheel onverwachts opgehaald door een Maybach met chauffeur Ben. Ze kreeg een verrassingslunch, werd daarna mooi gekapt en ging uit eten met haar familie. De dag werd afgesloten met het gala feest van haar school.

Fietsen naar school

Iliano zou graag zelfstandig naar school willen fietsen. Door zijn beperking heeft hij daar zelf niet de kracht voor. Dankzij een elektrische fiets kan hij dat nu wel.

Ontmoeting met twee Olympiërs

Een wens dat dubbel en dwars uitkwam door een ontmoeting met de twee Olympiërs, Rixt van der Horst en Anky van Grunsven. Crystal’s geluk kon niet op!